23 mars 2012

Geocaching

Jag skrev i föregående inlägg att jag skulle skriva om Geocaching och allt vad det innebär. Det är som en skattjakt utan sjörövare och kartor, med GPSer och eller smartphones istället. Du skall först hitta upp cachen (skatten du letar efter), med valfri metod. När du hittat cachen, skall du skriva att du har hittat den i loggboken, i cachen och på hemsidan. Innan du börjar kan det vara bra med ett konto (gratis, premium finns också för 200 kr om året som tillför lite extrafinesser, är man nybörjare behöver man dom troligtvis inte ändå), som man skapar på deras hemsida. I cacharna kan det förutom loggbok också finnas smågrejor, som actionfigurer, stora färgglada gem, leksaker, souvenirer osv. Tar man något skall man helst lägga tillbaks något i utbyte. Det finns även sk Geocoins och Travel Bugs ibland. Dom går alla under kategorin Trackables eller spårbara objekt. Dom är saker med en unik kod på som reser mellan cacher. Jag hittade faktiskt en Travel Bug, som hade rest ända från Washington, i en cache i Danmark! Dess spårbara kod hade dock fallit av, så jag kan inte markera den som funnen... Så jag fick skicka ett meddelande till den tidigare som hade hittat den, han hade faktiskt koden! Så nu är det bara att sätta på koden och lägga ut Trackablen på ett bra ställe. Varje Trackable har ett mål. Målet ser man online på geocaching.com eller i deras appar. Vissa har bara som mål att färdas långt, andras kan vara att resa från museum till museum, eller från Sydkap till Nordkap osv.
Hur hittar man dom då? Jo, det finns flera sätt hatt hitta dom. Det gamla sättet är att gå in på Geocaching.com, titta på kartan över cacher, och sedan slå in koordinaterna för cacherna på GPSen. Lite jobbigt kanske, så därför finns det en geocaching i både Apples App Store (75 kr), i Googles Google Play (fd Android Market, 63 kr) och på Microsofts Zune Marketplace (75 kr?). För alla lyckliga iPhoneanvändarna kan jag meddela att iPhone-appen fungerar alldeles utmärkt på den fyra år gamla iPhone 3G. Kanske inte lika bra som på en 4S, men bättre att det fungerar med lite lagg än att det kraschar. Åtminstone iOS-appen finns på svenska, vet inte hur det står till med dom andra. Det vet jag av egen erfarenhet. Vill du ha den till din Android, kolla så att telefonen har GPS, annars kommer man inte så speciellt långt.
Finns det olika typer av cacher? Ja. Det gör det. Här kommer de mest vanliga.
Traditionella cacher finns på dem utskrivna positionen på kartan. Dom är vanligast.
Multi-cacher är inte på den beskrivna platsen. På den beskrivna platsen är oftast en av ledtrådarna för att hitta den. Ledtrådarna är oftast relaterade till en plats, när du har knäckt till exempel hur många bänkar det är vid träden, så får du koordinaterna till nästa ställe, där uppgiften kanske är hur många statyer det är vid fontänen. Med svaret kan du räkna ut koordinaterna till nästa ledtråd tills du kommer till cachens koordinater.
Mysterie-cacher är cacher med en gåta eller ett problem som du skall lösa innan du har kommit iväg. Cachen ligger inte på den indikerade platsen på kartan. När du har löst mysteriet får du koordinater till cachens egentliga postition. Både mysterie- och multi-cachar kan vara en bonuscache. En bonuscache kan du bara hitta om du har hittat alla tidigare cacher i en serie cacher. I dom tidigare cacherna har det troligtvis funnits en ledtråd för bonuscachen.
Earth-cacher är cacher utan någon skatt. I beskrivningen finns oftast en uppgift som du skall lösa. Svaren finns oftast omkring earth-cachens position. Svaren skall du oftast maila till skaparen. Sedan är det tänkt att du skall fota dig själv på en given plats åt ett givet håll. Detta loggar du sedan online.
Sedan så finns det andra, minde vanliga typer. Men jag själv har inte någon direkt erfarenhet av de andra är. Men än så länge har jag tagit över 80 cacher, varav tre multi och två mysterie. Runt om i världen finns omkring 1 650 000 officiella cacher. Det finns väldigt många även i Danmark och Sverige. Tyskland än en av världens cache-tätaste länder. Vem som helst med ett konto kan skapa en cache. Men jag rekommenderar att man har lite erfarenhet av geocaching innan man lägger ut en egen. Jag har inte lagt ut någon än, men jag är på väg att göra det.
Gillar man att se sevärdheter, att komma ut på utflykter och att se vacker natur (vilket jag gör), så kanske geocaching är något att fundera på. Jag hade troligtvis aldrig fått sett Råbjerg Mile annars. Men se upp för mugglarna, alltså alla "vanliga" människor som inte sysslar med geocaching, dom får inte se vad man sysslar med!

21 mars 2012

Ökendanskar

Här i världen finns det saker som är självklara: att grisar kan inte flyga, att magi inte existerar, att jorden är rund och att det inte finns öknar i Danmark. Men den sistnämnda "självklarheten" är kanske inte lika självklar efter att du har läst om "Råbjerg Mile". I detta fallet är inte "mile" en måttenhet som används i många engelsktalande länder, utan ett danskt ord för sanddyna. Det uttalas ungefär som "miile", inte "mail". Råbjerg mile är en jättestor sanddyna som ligger en bit norr på Nordjylland, söder om Skagen, nordväst om Frederikshavn och nordost om Løkken och Hirtshals. En bra bit ifrån havet. Sanddynan består av 3,5 miljoner kubikmeter sand och täcker ett område på 1 kvadratkilometer. Dynan är på sin högsta punkt 40 meter över havet. Bilden är fotad (av mig) på toppen av dynan, på mitt ställe 15-20 meter över marknivå. Sanddynan flyttar på sig 15 meter om året österut, sedan år 1900 har den förflyttat sig 1,5 kilometer. Om 100-200 år kommer sanddynan täcka huvudvägen till Skagen. På grund av all förstörelse sanddynan har fört med sig i sin färd, köpte danska staten närområdet kring Råbjerg Mile. På grund av protester.
Ovanpå Råbjerg Mile, en sanddyna. Fotad av mig

Hur var det uppe på sanddynan då? Det var väldigt blåsigt, så jag var faktiskt med om min allra första "sandstorm" där uppe! Jag kunde knappt se när jag tog fotot. Det syns faktiskt ganska tydligt i det torra gräset hur mycket det blåste! (se bilden)
Sysslar ni med "Geocaching" (vilket jag gör), så finns det ca 30 cachar bland dom närliggande bunkrarna i skogen bredvid. Och en earthcache som går ut på att man fotar sig på sanddynan. Vill ni veta vad Geocaching är, besök geocaching.com, eller vänta på att jag skriver om det. (I ett framtida inlägg)

9 mars 2012

Dagens falska danska vän

Det var ett tag sedan jag skrev om någon "falsk dansk vän". Det är alltså ett ord som betyder en sak på danska, men säger man samma ord till en svensk blir betydelsen helt annorlunda. Dagens falska vän är idag "kæmpe". Det danska ordet "kæmpe" betyder inte kämpe, utan det betyder faktiskt jätte. Jag har faktiskt nämnt "kæmpe" i ett tidigare inlägg. Då handlade det om "kæmpe skildpadder". Dom godisarna gav jag 4 av 5 i betyg. Om du säger till en dansk: "Han heter Frederik Kempe, och han skriver låtar till svenska melodifestivalen", skulle det alltså uppfattas av dansken som att du sa "Han heter Frederik Jätte, och han skriver låtar till svenska melodifestivalen. Och när vi talar om schlager: dom vi alla vet finns en dansk melodifestival. Varje år deltar tio bidrag i "Dansk melodi grand prix", som till skillnad mot den svenska, bara är en final och inget mer. Ungefär så som det var i Sverige förr. Det är inte ett lika "kæmpestort" event som i Sverige, men det betyder inte att låtarena är dåliga. Dom kom faktiskt femma med sin låt New Tomorrow. Sverige kom på platsen före det året. Alltså fyra.

4 mars 2012

På skinner

Har du drömt om att se hela Danmark från framsidan av ett tåg, i HD? Tycker du det låter bra? Läs vidare! I morse på DR HD gick programmet "På skinner". Denna gången var det mellan Helsingør och Helsingborg, över Øresundsbron. Det roliga är att programmet är inte mer än det. Du ser bara världen från ett tågs synpunkt. I över två timmar varade den turen. Man kan verkligen undra vem som kom på idén, och hur det lät när han/hon presenterade den för sina chefer (om det inte var en chef som kom på det)? - "Jeg fik precis verdens bæste idé, hvorfor ikke gøre en tv-show i HD, som udspeler sig på fremsiden af et tog, der kør gennem Danmark? Uden musik, uden en kommentator, bare synen af det Danske jernbanenet, og lydet af toget? Tro mig, det er 'The next big thing'!" Så kanske det lät. Och tro det eller ej, Danskar gillar engelska uttryck. Oavsett hur det lät är "På skinner" ofattbart tråkigt. Men en sak är säker. Samma serie hade ännu tråkigare i Sverige. För på grund av alla förseningar skulle varje avsnitt ta upp hela tablån. Du kan till och med se det online. Du behöver dock flash och troligtvis ett danskt IP-nummer. Har du nu läst igenom hela inlägget, och undrat vad sjutton "skinner" kan betyda, trots alla ledtrådar? Det betyder inte allt för chockerande: spår. Och när man väl talar om spår, dags för ett skämt:
Vad är motsatsen till "På spåret"?
Svar: "Spårlöst"!