Hur hittar man dom då? Jo, det finns flera sätt hatt hitta dom. Det gamla sättet är att gå in på Geocaching.com, titta på kartan över cacher, och sedan slå in koordinaterna för cacherna på GPSen. Lite jobbigt kanske, så därför finns det en geocaching i både Apples App Store (75 kr), i Googles Google Play (fd Android Market, 63 kr) och på Microsofts Zune Marketplace (75 kr?). För alla lyckliga iPhoneanvändarna kan jag meddela att iPhone-appen fungerar alldeles utmärkt på den fyra år gamla iPhone 3G. Kanske inte lika bra som på en 4S, men bättre att det fungerar med lite lagg än att det kraschar. Åtminstone iOS-appen finns på svenska, vet inte hur det står till med dom andra. Det vet jag av egen erfarenhet. Vill du ha den till din Android, kolla så att telefonen har GPS, annars kommer man inte så speciellt långt.
Finns det olika typer av cacher? Ja. Det gör det. Här kommer de mest vanliga.
Traditionella cacher finns på dem utskrivna positionen på kartan. Dom är vanligast.
Multi-cacher är inte på den beskrivna platsen. På den beskrivna platsen är oftast en av ledtrådarna för att hitta den. Ledtrådarna är oftast relaterade till en plats, när du har knäckt till exempel hur många bänkar det är vid träden, så får du koordinaterna till nästa ställe, där uppgiften kanske är hur många statyer det är vid fontänen. Med svaret kan du räkna ut koordinaterna till nästa ledtråd tills du kommer till cachens koordinater.
Mysterie-cacher är cacher med en gåta eller ett problem som du skall lösa innan du har kommit iväg. Cachen ligger inte på den indikerade platsen på kartan. När du har löst mysteriet får du koordinater till cachens egentliga postition. Både mysterie- och multi-cachar kan vara en bonuscache. En bonuscache kan du bara hitta om du har hittat alla tidigare cacher i en serie cacher. I dom tidigare cacherna har det troligtvis funnits en ledtråd för bonuscachen.
Earth-cacher är cacher utan någon skatt. I beskrivningen finns oftast en uppgift som du skall lösa. Svaren finns oftast omkring earth-cachens position. Svaren skall du oftast maila till skaparen. Sedan är det tänkt att du skall fota dig själv på en given plats åt ett givet håll. Detta loggar du sedan online.
Sedan så finns det andra, minde vanliga typer. Men jag själv har inte någon direkt erfarenhet av de andra är. Men än så länge har jag tagit över 80 cacher, varav tre multi och två mysterie. Runt om i världen finns omkring 1 650 000 officiella cacher. Det finns väldigt många även i Danmark och Sverige. Tyskland än en av världens cache-tätaste länder. Vem som helst med ett konto kan skapa en cache. Men jag rekommenderar att man har lite erfarenhet av geocaching innan man lägger ut en egen. Jag har inte lagt ut någon än, men jag är på väg att göra det.
Gillar man att se sevärdheter, att komma ut på utflykter och att se vacker natur (vilket jag gör), så kanske geocaching är något att fundera på. Jag hade troligtvis aldrig fått sett Råbjerg Mile annars. Men se upp för mugglarna, alltså alla "vanliga" människor som inte sysslar med geocaching, dom får inte se vad man sysslar med!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar