31 oktober 2012

Lite mer om geocaching

Sedan senaste gången jag skrev någonting om Geocaching, var för över ett halvår sedan. Sedan dess kan har jag funnit ca 500 olika cacher. Här kommer en mer ordentlig genomgång av cachetyperna:

Traditionell: Den vanligaste cachetypen. Ett steg (cachen). Du vet koordinaterna till sådana geocacher från början. Är man nybörjare är de att rekommendera till en början. De flesta av världens 1,9 miljoner cacher är av denna typ.

Multi: En burk, flera delsteg (kan dock vara ologgbara burkar). Du vet bara koordinaterna till startpositionen. Vid start kan det finnas en uppgift i beskrivningen som att räkna antal träd inom ett visst område för att kunna räkna ut koordinaterna till nästa delsteg. En förhållandevis vanlig cachetyp.

Unknown: En burk, oftast bara ett delsteg. De vet inte koordinaterna, utan du skall räkna ut dem. Det är oftast en gåta i beskrivningen. Denna cachetyp kallas mystery-cacher för det mesta. Unknown-caches behöver dock inte bara vara uträkningsbara genom beskrivningen. De kan vara bonusar i serier med andra cacher. Då gäller det att samla siffror som kan finnas i de olika cacherna i deras lock. Oftast vanligare än multis.

Letterbox-hybrid: En burk, ett eller flera delsteg. Denna cachetyp är ovanlig. På hela Nordjylland finns bara sju cacher av denna typ. Letterboxes måste innehålla en stämpel som du stämplar i din personliga loggbok, om du vill. Loggning skall göras med stämpel (har man inte en sådan brukar det fungera med fingeravtryck). En letterbox kan vara utan delsteg, men det är vanligast att de har flera delsteg och navigering kan vara mer "gå 150 meter söder, tills du ser ett dött träd. Gå sedan 200 meter i bäring 300 därifrån".

En cachetyp man
kan lära sig något av.

Earthcache: Ingen burk, ett eller flera delsteg. Denna cachetyp är ganska ovanlig, det finns bara 16 stycken i Nordjylland. Denna cachetyp har ingen burk, utan för att få logga skall du oftast besvara ett par geologirelaterade frågor med ett mail till cache-ägaren som "hur många meter högt är flyttblocket". Poängen med dessa cacher är att man skall lära sig något. I ett tidigare inlägg skrev jag att det fanns en sådan på Råbjerg Mile. På senare tid har den officiella geocachingbloggen av Groundspeak gjort den till veckans geocache. I Frederikshavn finns en annan intressant EarthCache på stadens högsta backe: Pikkerbakken. Är man intresserad av istidens påverkan och ändmoräner är den ett måste. På toppen av Grenen i Skagen, toppen av Danmark finns också en sådan cache: Two Oceans. Den är också att rekommendera, mycket fin utsikt därifrån. EarthCaches är min favorittyp av geocacher, då man kan lära sig en hel del.

Wherigo: En burk, flera delsteg. Detta är den krångligaste typen att skapa, då du måste kunna programmera i Lua. Dock den mest interaktiva för användaren. Finns tio cacher av denna typ i hela Nordjylland.

Virtuell: Ingen burk, inga delsteg. Detta är en av de ovanligaste typerna, då man inte kan skapa några nya. Virtuella cacher slutade publiceras någon gång kring 2003. Finns bara tre sådana cacher i hela Nordjylland, varav två är i Løkken. Jag har tagit båda två. För att logga skall man oftast bara ta en blid av sig själv på platsen och eventuellt besvara någon fråga.

Webcam: Ingen burk, en webbkamera, inga delsteg. Loggning sker genom att man tar en bild från kameran genom att ringa en kompis, be han eller hon att spara bilden som ses i cachebeskrivningen, sedan laddar du upp bilden i din logg. Är du lite modernare går smartphone lika bra. Finns en enda i hela Nordjylland.

FlyttDK, nu till Android!

Nu har äntligen ögonblicket ni sett fram emot sedan bloggen skapades. Flytt till Danmark kommit som en applikation för Android! Det enda som krävs är en hyfsad androidtelefon. (Testad på en Motorola Defy Mini.)

Jag kan dock erkänna att jag inte programmerat den själv, använde en tjänst på nätet för det. Men den är snygg! Jag vet inte heller om jag verkligen vill få upp den på Google Play, så därför ligger den i Dropbox. Sedan Dropbox inte är Google Play behövs tyvärr "Okända Källor" aktiveras för att appen skall kunna installeras...

Gör det enkelt för dig själv, scanna QR-koden.
Annars går det bra att klicka på länken.